sâmbătă, 16 august 2008


Importanta si rolul spatiilor verzi

Spatiile verzi pe care le gasim in jurul marilor orase au un rol de o importanta vitala in ameliorarea mediului inconjurator.
Vegetatia component viu al naturii,regleaza ciclul oxigenului si al bioxidului de carbon,inbogateste atmosfera cu oxigen si reduce bioxidul de carbon din atmosfera.
Plantatiile de arbori si arbusti contribuie la scaderea vitezei vintului si spulberarea stratului de zapada,atit de necesar protectiei plantelor in timpul iernii,cat si inmagazinarii apei din sol.
Spatiile verzi contribuie la ameliorarea climatului,pe timp uscat vaporii de apa rezultati din transpiratia vegetatiei contribuie la cresterea umiditatii relative a aerului si la scaderea temperaturii,iar pe timp umed prin roua care se formeaza pe frunze,umiditatea relativa scade in mod evident.
Plantele cu frunzele lor reprezinta un filtru foarte eficient,care retine prin aderenta particulele de fum si praf care polueaza aerul,dar in acelas timp atenueaza si efectele unor gaze foarte toxice.
Spatiile verzi au o actiune binefacatoare asupra sistemului nervos,creaza un cadru minunat pentru odihna,destindere si recreeare acumularea de stari pozitive a oamenilor.
Acestea sunt numai o parte din avantajele ce ni le aduc spatiile verzi.
Incercatii sa plantati cat mai multe plante fie ele flori ,legume,arbusti sau arbori si cu siguranta va veti simtii mult mai bine din toate punctele de vedere.
Articol semnat de ing. horticol MATIN CALIN

Un comentariu:

Anonim spunea...

Multumesc de ajutor!!