vineri, 8 ianuarie 2010

Plantarea pomilor fructiferi

Materiale necesare:

1. Pom altoit sau arbust fructifer 2. Gunoi de grajd 3. Ingrasamant 4. Par de sustinere / tutore
Fungicid / insecticid


Materiale necesare


Unelte necesare:

1. Casma 2. Foarfeca de gradina 3. Cizme de cauciuc 4. Galeata


Unelte mecesare

Perioada de plantare:
1. Primavara - cat mai repede
2. Toamna - cu doua saptamani inainte de ingheturile puternice
3. Iarna - cand solul se dezgheata si temperatura aerului este pozitiva

Conditiile optime pentru prindere si crestere::
- La baza gropii se aseaza gunoiul de grajd bine fermentat sau ingrasamintele chimice;
- Radacinile trebuie fasonate si mocirlite inainte de plantare;
- In dreptul radacinilor se va aseza solul cel mai fertil;
- Gropile din zonele carbonifere si carierele de piatra vor fi umplute cu pamant fertil din aratura;
- In gropile sapate pe terenuri nedesfundate, pamantul din fundul gropii se mobilizeaza si ramane pe loc.

Indicatii dupa plantare:
- Pomii se uda saptamanal cu 1-2 galeti de apa;
- Pentru udare se desfac musuroaiele, se uda, dupa care acestea se refac;
- Fiecare pom fructifer va fi taiat in functie de indicatiile stabilite, pentru fiecare specie in parte;
- In timpul verii solul din vecinatatea pomului se mulceste cu paie, pleava, frunze, rumegus;
- Dupa plantarea de toamna pomii trebuie protejati impotriva iepurilor. Aceasta se realizeaza cu ajutorul cocenilor, stufului, sau prin bandajarea trunchiului cu fasii de sac sau folie de polietilena.

1. Saparea gropilor
Dupa curatarea terenului de pietre, radacini si defrisarea vegetatiei lemnoase, se sapa gropile. Pentru arbustii fructiferi, dimensiunile gropilor sunt de 30/30/30 cm iar pentru pomi de 50/50/50 cm.

image

2. Fasonarea radacinilor
Aceasta operatiune consta in eliminarea portiunilor ranite, mucegaite, uscate si reinnoirea taieturilor. Radacinile fibroase se taie scurt, cele groase se lasa cat mai lungi. Scurtarea radacinilor se va face astfel incat sectiunile sa fie orientate spre fundul gropii.

image

3. Mocirlirea
Se realizeaza intr-o galeata, o mocirla de consistenta unei paste semifluide, pregatita cu balega proaspata, pamant galben in parti egale si apa. Amestecul respectiv poate fi completat cu substante fungicide sau insecticide pentru protejarea radacinilor dupa plantare.

image

Se scufunda repetat radacinile pomilor in acest amestec. Mocirlirea este obligatorie la toate plantele fie ca sunt plantate primavara sau toamna. Pomii se planteaza imediat dupa mocirlire. Amestecul asigura o buna cicatrizare a ranilor si stimuleaza formarea de noi radacini.

image

4. Plantarea propriu-zisa
Pe fundul gropii se vor aseza gunoiul de grajd bine fermentat si ingrasamintele chimice. Caldura degajata de catre gunoiul de grajd va stimula vindecarea ranilor si cresterea radacinilor. Peste ingrasaminte se aseaza pamant reavan provenit din partea superioara a gropii.

image

Pomii se planteaza cu punctul de altoire situat cu 3-4 cm mai sus decat nivelul solului, astfel incat, dupa plantare, acesta sa coboare la nivelul solului. Se aseaza radacinile rasfirate pe stratul de pamant reavan si se trage pamant maruntit in groapa. Pomul se misca usor pe verticala pentru a usura patrunderea pamantului printre radacini.

image

Cand doua treimi din groapa s-a umplut, se face tasarea pamantului, calcand de la exterior spre centrul gropii, pe lungimea radacinii. Aceasta operatiune asigura un contact mai bun al radacinilor cu solul si previne ruperea celor mai fragile.

image

Dupa tasarea pamantului se poate face udarea cu 20-30 l apa / groapa. La plantarea de primavara udarea este obligatorie.

image

Dupa ce apa s-a infiltrat, se umple groapa cu pamantul provenit din a doua gramada (de pe fundul gropii). Toamna, dupa umplerea gropii, in jurul pomului se face un musuroi de 30 - 40 cm pentru a proteja radacinile impotriva gerului.

image

Primavara se realizeaza o copca pentru a favoriza acumularea apei. Tot acum, se recomanda mulcirea zonei din jurul pomului pe o raza de 1 m, pentru a conserva apa din sol si a proteja radacinile impotriva incalzirii excesive a solului in timpul verii. Mulcirea se poate face cu: paie, fan de proasta calitate, rumegus, gunoi de grajd paios, etc.

image

5. Legarea provizorie la tutore
Aceasta operatiune este indicata pentru a favoriza o crestere corecta, pe verticala, a pomului proaspat plantat.

image

Pomii se scurteaza primavara, aceasta operatie urmand sa fie executata cu ocazia taierilor de proiectare a coroanei. In mod obisnuit, vergile se scurteaza la 60-80 cm, iar pomii cu ramuri anticipate la aproximativ 100-120 cm, pastrandu-se acele ramuri care vor fi folosite la formarea primelor elemente ale coroanei.

image




wwww.bricostore.ro

Un comentariu:

Anonim spunea...

ce se poate intimpla daca plantezi cu altoiul in pamint si cum se poate remedia?