miercuri, 17 martie 2010

CULTURA CASTRAVETILOR PE PLASA

La Cherechiu, judetul Bihor, cei mai multi localnici s-au profilat pe cultura castravetilor, care se valorifica in Ungaria











Cei din Cherechiu valorific productia in Ungaria, fara ca ei sa se deplaseze acolo. Vin cei de acolo si iau castravetii. La inceputul acestei afaceri au fost implicati doar cinci oameni: primarul, un consilier si alte trei persoane. Acum in aceasta afacere sunt implicate 130 de familii din toata zona.


Suprafata pe care se cultiva castraveti se calculeaza in metri liniari, asa ca se stie ca se cultiva cu aceasta specie aproximativ 70.000 de metri liniari. Din aceasta suprafata, aproximativ 45.000 de metri se cultiva cu castraveti crescuti pe plasa. Este o tehnologie care presupune urmatoarele elemente: stalpi bine infipti in pamant, trei sarme intinse bine si o plasa pusa peste aceste sarme. Metoda folosita pentru irigare este cea prin picurare.


Pentru a proteja cultura se acopera cu folie. Ingrijirea castravetilor, tinand cont de faptul ca acestia sunt destul de sensibili, presupune uneori stropirea lor de cateva ori pe saptamana. Se mai folosesc, de asemenea, anumite ingrasaminte, care se dizolva in apa dupa care se aplica prin metoda de fertirigare.


Localnici calculeaza aproximativ 10 kg de castraveti la un metru liniar. Anul trecut, din o mie de metri liniari, aproximativ 15 arii cultivate cu castraveti beneficiu net a fost de 9.000 de lei noi (peste 2000 euro). Cei din Cherechiu nu au gasit pana acum o cultura mai rentabila. Important este ca cei de aici au gasit o piata de desfacere. Si sunt platiti saptamanal.


Ciclul de crestere a castravetilor dureaza aproximativ trei luni. Ce-i drept, aceasta perioada poate fi prelungita daca este o vreme frumoasa.


Producatorii de castraveti vor sa se constituie intr-o forma asociativa pentru a putea beneficia de fonduri in vederea construirii unui depozit frigorific unde sa fie pastrati castravetii pentru fi valorificati la sfarsitul anului la un pret mult mai bun.



Sursa: www.lumeasatului.ro


4 comentarii:

maria_ulmi spunea...

ar fi foarte interesant de vazut (o fotografie eventual)cum se realizeaza ridicarea castravetilor pe plasa. :) am si eu o gradina unde imi place sa aplic diverse experiente ale altor legumicultori :)

lihet iacob spunea...

daca exista vreun manual cu instructiuni pt castraveti pe plasa va rog sami lasati un mesaj am gradina cu pamant foarte bun si mas ocupa si eu de cultivarea castravetilor
dar nu ma pricep

Stele Cazatoare spunea...

Buna
si eu cultiv castraveti dar pe o arie mai restransa cu rezultate destul de bune .
Interesant ar fi sa postrzi citeva fotografii

florentin spunea...

am sa incerc sa cultiv pe plasa se gasesc in comert dar poate o sa le confectionez eu dar problema este cu valorificarea