miercuri, 17 martie 2010

GRADINA DE PLANTE AROMATICE

Cultivarea plantelor in gradina devine o activitate tot mai populara in fiecare zi. Atunci cand majoritatea oamenilor se gandesc la plantele cultivate in gradina de langa casa ei isi imagineaza ca exista doar legume pentru gatit, fara sa inteleaga ca aici se cultiva si plante pentru aroma lor placuta sau pentru frumusetea lor.

O parte dintre plantele aromatice dupa ce sunt culese se usuca pentru a fi utilizate si iarna. Plantele sunt taiate cu tulpine si se leaga pentru a se evapora apa. Dupa care se pastreaza in pungi de hartie 2-3 saptamana. Apoi se elimina tulpinile iar frunzele uscate in cuptor, se faramiteaza si se pastreaza in borcane.

In afara de cele mai intalnite plante aromatice precum patrunjelul, leusteanul, si telina, in gradina se cultiva si alte plante aromatice.

Una dintre cele mai comune plante cultivate in gradina estebusuioc. El este utilizat pentru a da un plus de savoare pastelor de tomate si sucurilor de rosii.

Arpagicul pitic este utilizat in salate, mancaruri de oua, si multe sosuri diferite.

Menta este foarte simplu de cultivat in gradina. Se utilizeaza in preparate pe baza de gelatina, la limonade si la orice bautura racoritoare din fructe.

Doua plante aromatice, care se cultiva mult in gradina suntcimbru si salvia. Ambele se folosesc pentru a aroma supele, mancarurile de pui, curcan, porc sau carnati. Se cultiva si pentru florile lor frumoase, la fel ca si busuiocul sau ca si alte plante aromatice.

Lavanda este, probabil, planta cu mirosul cel mai puternic. Ea se utilizeaza la confectionarea de lumanari, oferind un miros parfumat, precum si pentru a imbunatati mirosul in dulapurile cu lenjeriile de pat si de corp.

Alte tipuri de plante aromatice cultivate in gradina sunt:

  • limba mielului (folosite in salate),

  • asmatuiul (folosit in felurite mancaruri din oua),

  • maghiranul dulce (aromeaza carnea de miel, pestele, salata, si supa),

  • susanul (da aroma biscuitilor, cornuletelor),

  • mararul (da carnii aroma dar se utilizeaza si la muraturi).

Un colt de plante aromatice proaspete va poate da culoare si miresme imbatatoare gradinii de langa casa, dar va ofera multe arome pentru preparatele din bucatarie, si mult mai ieftine decat cele pe care le cumparati din magazin.


www.gazetadeagricultura.info

Niciun comentariu: