Bonsaii prefera soarele de dimineata, iar in dupa-amiezele de vara au nevoie de protectie, asa incit nu trebuie asezati direct la soare. Daca plasati copacelul linga un perete, aveti grija sa-l rotiti la fiecare doua saptamini, caci altfel se va dezvolta disproportionat, crescind dupa lumina. Nu asezati ghiveciul direct pe o suprafata de beton, daca acesta este expus la soare o perioada mai indelungata. Caldura generata de beton, la care se adauga cantitatea mica de pamint din ghiveci, duce la uscarea radacinilor. Anumite specii de bonsai trebuie ferite de briza marii, caci aerul sarat nu le prieste.
Udatul. Este cel mai important lucru care trebuie invatat pentru ingrijirea corecta a bonsailor, cei mai multi avind nevoie de mai multa apa vara. Cu cit au mai multe frunze si cu cit acestea sint mai mari, cu atit cantitatea de apa necesara e mai mare. Odata familiarizati cu bonsaiul dumneavoastra, veti putea aprecia daca ati udat suficient, dupa greutatea ghiveciului. Incercati sa evitati sa udati planta cu o stropitoare obisnuita deoarece in acest fel spalati pamintul din ghiveci. Mai degraba scufundati ghiveciul intr-un recipient mai mare, in care puneti apa suficienta, astfel incit aceasta sa acopere ghiveciul pina la aproximativ 2 cm din trunchiul bonsaiului. Lasati asa doua-trei minute (pina cind ies toate bulele de aer) si apoi scoateti ghiveciul. Atentie, nu-l lasati prea mult in apa, ci doar atit cit pamintul sa fie saturat. Aveti grija sa nu udati prea mult iarna (o data pe saptamina sau chiar mai putin e suficient), mai ales copaceii cu frunze cazatoare care au nevoie de foarte putina apa. Intre doua udari, bonsaii au nevoie ca pamintul din ghiveci sa fie usor uscat. Pentru a vedea daca au nevoie de apa, incercati pamintul cu degetul: daca solul este moale si umed sau spongios, atunci nu e nevoie sa udati.
Fertilizarea. Bonsaii trebuie fertilizati o data la fiecare doua saptamini primavara si la inceputul verii. In schimb, cei cu frunze cazatoare nu trebuie fertilizati primavara pina la doua saptamini dupa ce apar frunzele. Fertilizati din nou in toamna, la fiecare doua saptamini. Copacii cu frunze cazatoare pot fi fertilizati din momentul cind frunzele isi schimba culoarea.
Tunderea bonsailor. Pentru mentinerea formei copacelului se practica tunderea ramurilor la un anumit moment al anului. Scopul este de a pastra ramurile orizontale cu frunzis. Taierile corecte si regulate de ramuri duc, de asemenea, la reducerea marimii frunzelor. Intre doua taieri veti constata ca bonsaiul dumneavoastra capata un aspect latos. Nu intrati in panica apucindu-va sa taiati ramurile prea devreme sau intr-un moment nepotrivit! Aveti rabdare! Atunci cind noile ramuri isi schimba culoarea, din verde capatind o culoare bruna si un aspect lemnos, e momentul sa tundeti bonsaiul. Unii copacei pot fi tunsi de doua ori pe an, altii doar o data. Taietura trebuie efectuata deasupra unei frunze, in punctul in care doriti ca bonsaiul sa ramifice. Amintiti-va ca acesta trebuie sa se dezvolte orizontal. Taiati la prima, a doua sau a treia frunza de pe o ramura nou crescuta, in functie de directia in care doriti sa ramifice.
Boli si daunatori
Toti bonsaii sint susceptibili de boli si de insecte. Este important sa diagnosticati corect simptomele bolii, pentru ca apoi sa aplicati tratamentul adecvat. Aveti grija sa nu confundati efectele udatului in exces cu o boala anume. Frunzele unui copacel suprasaturat de apa se ingalbenesc si cad, adesea in plin sezon de vegetatie.
Transplantarea
Bonsaii au nevoie de un pamint special si nu trebuie niciodata transplantati intr-un pamint de gradina. Ghiveciul poate fi schimbat o data la
doi-trei ani. Scoateti usor radacinile si pamintul din ghiveci. Tundeti la o treime intregul sistem de radacini si apoi replantati intr-un pamint special (il gasiti in florarii). (Ema Circiumaru)
Stilul mediteranean
Stiluri de amenajare specifice altor zone, mai mult sau mai putin apropiate geografic de ale tarii noastre, se regasesc astazi destul de frecvent si in locuintele din Romania. Explicatia ar fi calatoriile in strainatate si contactul cu alte culturi si popoare.
Intr-o vila din apropierea Bucurestiului am intilnit o camera amenajata in stilul locuintelor de la Marea Mediterana. Chiar daca amplasamentul nu este nici macar la Marea Neagra, totusi proprietarii si-au dorit un decor marin pentru una din camere. Trebuie precizat ca o amenajare interioara in stil mediteranean nu este dificil de realizat si cu atit mai putin costisitoare.
Acest gen, inspirat de albastrul pur al marii si de albul nisipului, se caracterizeaza printr-un stil de viata simplu, nepretentios, renuntind pe cit posibil la tehnologiile de ultima ora (home-cinema, cuptor cu microunde etc.).
Aceste trasaturi sint motivate in mare parte si de faptul ca foarte multe locuinte amenajate in stil mediteranean sint case de vacanta, in care omul modern se retrage pentru un moment de relaxare, departe de lumea civilizata. Soarele puternic, din aceste regiuni chiar si pe timp de iarna, a impus albul ca fiind suveran intr-o astfel de amenajare (de la pereti si podele pina la mobilier si asternuturile de pat), dar fara a neglija albastrul. Un stil de viata simplu inseamna, in primul rind, apropiere de natura. De aceea, picturile clasice sint inlocuite aici cu tablouri din seminte, iar decoratiunile avangardiste, cu dovlecei decorativi si vaze cu flori uscate. Un alt element nelipsit
dintr-o amenajare de la Marea Mediterana este lemnul masiv, insa niciodata in nuanta naturala, ci vopsit in alb sau albastru.
Spuneam la inceput ca aceasta amenajare nu este nici dificila, nici costisitoare deoarece acestui stil i se potrivesc mai curind lucrurile vechi, uzate, dar reconditionate, decit cele noi. De exemplu, un balansoar vechi din podul bunicii, vopsit si reconditionat, poate fi o piesa de rezistenta intr-o astfel de amenajare, in care trebuie sa pluteasca intotdeauna un aer de vacanta si de relaxare.
In porturile de la Marea Mediterana se vind piese de mobilier noi, cu vopseaua gata scorojita, tocmai pentru a marca aceasta tenta de vechi, de uzat, pe care noi o gasim in stare naturala printre obiectele din pod.
www.incasa.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu